به گزارش راهبرد معاصر ارزش دارا یکم در پایان معاملات این هفته کاهش یافت و ارزش هر واحد صندوق دارا یکم به 17 هزار و 589 تومان رسید.
بر این اساس ارزش 200 واحد صندوق دارا یکم به 3 میلیون و 517 هزار و 800 تومان رسید.
دیروز حجم معاملات این صندوق بیش از 11 میلیون واحد بود و قیمت NAV 23 هزار و 317 تومان اعلام شد.
حدود چهار ماه است که صندوق دارا یکم بین ۳/۵ تا ۴ میلیون تومان نوسان میکند و رشد یا نزولی نداشته است از طرفی عملکرد ضعیف صندوق پالایشی یکم نیز بیاعتمادی به صندوقهای دولتی را افزایش داده است. اما آیا دارا یکم ارزندگی دارد؟
صندوق دارا یکم که در اردیبهشت ماه امسال پذیرهنویسی شده است در جریان معاملات بازار سهام نوسان زیادی داشته و حتی در دوره قبل از اصلاح بازار سهام تا 7 میلیون تومان نیز رشد کرده است اما حدود 4 ماه است که بین 3/5 تا 4 میلیون نوسان میکند و رشد یا نزول چندانی نداشته است، اما چرا دارا یکم رشد نمیکند؟
به گفته محمد خبریزاد، کارشناس بازار سرمایه دارا یکم یک صندوق است و ارزش صندوقها باید بر اساس خالص ارزش داراییها محاسبه شود اما قیمت دارا یکم بر اساس 75 درصد خالص ارزش داراییها محاسبه میشود. این اتفاق در شرکتهای سرمایهگذاری عادی است اما تفاوت قیمت صندوقها با خالص ارزش داراییها باید حدود پنج درصد باشد که به دلیل اینکه صندوق دارا یکم بازارگردان ندارد نوسان قیمت آن با خالص ارزش داراییها بیش از 20 درصد شده است. بر این اساس صندوق دارا یکم حدود 20 درصد پایینتر از خالص ارزش داراییهای صندوق در بازار سهام معامله میشود و چون بازارگردان ندارد به محل نوسانگیری برای سهامداران خرد تبدیل شدند و اگر بازارگردان با منابع کافی وارد عمل شود به مرور قیمت صندوق به خالص ارزش داراییها خواهد رسید و رشد خواهد کرد.
در پایان معاملات این هفته ارزش هر واحد از صندوق دارا یکم به 17 هزار و 589 تومان رسید که با این حساب ارزش 200 واحد از این صندوق به 3 میلیون و 517 هزار تومان رسیده است.
عملکرد ضعیف صندوق دارا یکم و بعد از آن صندوق پالایشی یکم که با احتساب تخفیف باز هم بعد از 3 ماه بلوکه بودن پول خریداران به زیر قیمت پذیرهنویسی رسیده است باعث بیاعتمادی سهامداران و فعالان بازار سرمایه نسبت به صندوقهای دولتی شده است و حتی کارشناسان عقیده دارند به دلیل قیمت صندوق پالایشی یکم نسبت به خالص ارزش داراییهای این صندوق بیشتر است احتمال ادامه اصلاح این صندوق وجود دارد.
صندوق پالایشی یکم حدود سه ماه پیش با تخفیف پذیرهنویسی شد و بازگشایی این نماد به دلیل روند نزولی بازار سهام به تعویق افتاد، اما بعد از شروع روند صعودی بازار سهام این صندوق بازگشایی شد و روند نزولی پیدا کرد و حالا به زیر قیمت بازگشایی زسیده است. از طرفی عدم رشد صندوقهای دولتی باعث بیاعتمادی سهامداران به صندوقهای دولتی خواهد شد. اما ادامه روند این صندوقها چه خواهد شد؟
امیرحسین نامآور، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با صندوق پالایشی یکم گفت: چون میخواستند صندوق پالایشی یکم را بازگشایی کنند بازار سهام را تقویت کردند اما احتمالا نمادهای پالایشی باز هم اصلاح دارند و احتمالا هنوز تا 10 درصد دیگر اصلاح خواهند داشت. همچنین در برخی نمادهای صندوق پالایشی یکم نسبت P به E حدود 40 درصد بیشتر از بازار سهام است. به نظر میرسد این صندوقها در مقاطعی روندی صعودی داشته باشد اما به نظر میرسد شش ماه دیگر خیلی تغییر خاصی نکرده باشد. از طرفی رشد این صندوق اصولا دستوری است. در تاریخ 25 آبان ماه خروج پول شدیدی از صندوقهای پالایشی صورت گرفت و شاید دولت حداقل به خاطر عرضه دارا سوم از این صندوق حمایت کند.
همچنین محمد خبریزاد، کارشناس بازار سهام با اشاره به خالص ارزش داراییهای پالایشی یکم گفت: قیمت صندوق پالایشی یکم از خالص ارزش داراییهای این نماد بیشتر است در حالی که در صندوق باید قیمت حتی کمتر از خالص ارزش داراییها باشد. در دو هفته اخیر نماد شپنا عرضه در کلیت را بیشتر کرد. فعلا رشد این صندوق کمی سخت شده اما اگر صنعت پالایشی رشد کند، این صندوق نیز رشد خواهد کرد.
صندوق دارا یکم در نیمه اول سال پذیرهنویسی شد و در دوره رشد شارپی بازار سهام تا حدود هفت میلیون تومان هم رسید اما حدود چهار ماه است که ارزش این نماد بین 3/5 تا 4 میلیون تومان نوسان میکند و رشد و نزول جدی ندارد. همچنین پیشبینی میشود صندوق دارا یکم که متشکل از زیرمجموعههای گروه بانکی به دلیل رشد این نمادها رشد کنند.
محمد خبریزاد، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با صندوق دارا یکم گفت: دارا یکم یک صندوق است و ارزش صندوقها باید بر اساس خالص ارزش داراییها محاسبه شود اما قیمت دارا یکم بر اساس 75 درصد خالص ارزش داراییها محاسبه میشود. این اتفاق در شرکتهای سرمایهگذاری عادی است اما تفاوت قیمت صندوقها با خالص ارزش داراییها باید حدود پنج درصد باشد که به دلیل اینکه صندوق دارا یکم بازارگردان ندارد نوسان قیمت آن با خالص ارزش داراییها بیش از 20 درصد شده است.
این کارشناس در ادامه گفت: به همین دلیل که این صندوقها بازارگردانها ندارند به محل نوسانگیری برای سهامداران خرد تبدیل شدند و اگر بازارگردان با منابع کافی وارد عمل شود به مرور قیمت صندوق به خالص ارزش داراییها خواهد رسید.